top of page

MARIEHAMNS ROTARYKLUBB

 

Vi är cirka hundra medlemmar som representerar olika positioner och yrkesroller i det åländska samhället. Klubben utgör en aktiv del inom Rotary International. Vi träffas för veckomöte varje fredag kl 11.45 på Hotell Arkipelag, där vi tar del av föredrag från olika delar av samhället samt diskuterar utvecklingsprojekt inom Rotary.

Ungdomsutbytet är en viktig fråga för oss. Åländska ungdomar erbjuds varje år möjlighet att resa ut i världen för ett år eller för några sommarveckor för att skaffa sig nya erfarenheter och vänner för livet. Omvänt utgör en del av utbytet att utländska ungdomar erbjuds möjlighet att bo ett år på Åland tillsammans med sina värdfamiljer. 
Östersjön är ett prioriterat område inom Mariehamns Rotaryklubb. Klubben sponsorerar så kallade vattentestryggsäckar med analysutrustning till grundskolor. Lärarna använder testutrustningen för att väcka elevernas intresse och öka kunskapen om vattenmiljön. Projektet omfattar hela distrikt 1410. Medlemmar i klubben gör också observationer av blågröna alger i de åländska vattnen som underlag för forskning. Projektet som engagerar många rotarianer runt om i landet är ett samarbete med Finlands Miljöcentral, SYKE. 
I början av hösten 2022 byggde klubben ett fågeltorn vid en våtmark som Mariehamns stad skapat. Våtmarken är multifunktionell, förbättrar kustvattnet genom att rena vattnet från åkrar och bosättning, ökar biodiversiteten och bidrar till ökad kunskapen om vattenmiljön. Fågeltornet rymmer en hel skolklass och hjälper till med kunskapsspridning om de kustnära vattnen och dess tillstånd.

Mariehamns Rotaryklubb firade jubileum med jubileumsföreläsning, lansering av frimärke, boksläpp och jubileumsfest med underhållning

Mariehamns Rotaryklubb fyllde 75 år den 13 november 2022. Sammantaget hade drygt 100 medlemmar, medföljande och inbjudna gäster samlats för att fira jubileet på restaurang Nautical lördagen den 12 november. Jubileumsfesten blev till ett väldigt fint minne tack vare alla gäster - en högtidlig fest med en härlig gemenskap!

Rotaryklubben stöder Ukraina genom insamlingar och projekt 

 

Att verka för fred är centralt inom Rotary globalt. Den humanitära krisen är akut i Ukraina. Mariehamns Rotaryklubb har därför gått in för att på olika sätt att bidra till att lindra nöden i Ukraina samt underlätta för de flyktingar som kommit till Åland. Klubben har genom insamlingar, lotterier, försäljning av pins och en stor konstauktion kunnat bidra till UNICEF, UNHCR och till Röda Korsets katastroffond. Rotaryklubben har också med bland annat medicinsk utrustning och busshyra bidragit till de Ukrainabussar som samlat förnödenheter och kört från Åland till Ukraina under 2022. Inför busstransporten i december 2022 beviljades klubben PAF-bidrag för inköp av bland annat värmefiltar, kläder, livsmedel, vedspisar och förbandsmaterial som efterfrågats av parterna i Ukraina. Insatserna och insamlingarna fortsätter.

Konstauktion 27 april 2022

Rotary arrangerade konstauktion till förmån för Ukraina på Hotell Arkipelag

Kampanjen har förlängts igen - End Polio Now - Donera idag!

Gör en donation idag! Klicka på bilden "End Polio Now" här till höger så TRIPPLAS dina pengar just nu av Bill & Melinda Gates Foundation!

Läs mer om hur Mariehamn och Godby klubbarna hjälptes åt att samla in 50.000 euro som vaccinerade 100.000 barn i Afghanistan mot polio, se PDF nedan:

4-fråge provet

​1. Är det sant?

2. Är det rättvist mot alla parter?

3. Kommer det att skapa goodwill och bättre vänskapsförhållanden?

4. Kommer det att vara till fördel för alla som det berör?
 
Läs mer om 4-fråge provet och vad det innebär här

Klubbledningen

 • President: Lotta Nummelin

 • Past & Vicepresident: Katarina Fellman

 • Inkommande president: Mathias Grunér

 • Sekreterare I: Pia Widén

 • Sekreterare II: Katarina Mörn

 • Skattmästare: Fanny Johansson

ROTARY INTERNATIONAL
 
 
T2324EN_Horizontal_RGB.png
Rotary peace.jpg

Kommittéer

 • Klubbmästare: Tanja Sabel

 • Programansvarig: Sanna Könönen-Wahlstedt

 • Internationellt utbyte: Hannes Byskata (Katarina Donning)

 • Seniorkommittén: Björn-Olof Ehrnström

 • Rotary Foundation: Agneta Eriksson-Granskog

 • PR-kommitténs ordf: Katarina Fellman

 • IT-samordnare: Anna Dahlman

 • Arkivarie: Åke Söderlund

Veckomöten

Hybridmöten hålls framöver, du kan delta på hotell Arkipelag eller på Zoom.

​Möten hålls varje fredag, ej helgdagar, 

kl. 11:45-13:00​. 

Rotarianer med gäster är välkomna på möten.

Är du ansvarig för ett intressant projekt, företag eller organisation? Ta kontakt med vår klubbmästare så försöker vi ordna en möjlighet för dig att presentera dina tankar på ett av våra veckomöten.

 

Kontaktuppgifter hittar du här.

bottom of page