top of page

Åland hjälper Ukraina - Insamlingen fortgår under 2023

ETT ÅR AV FÖRSTÖRELSE, DÖD OCH ELÄNDE - DIN INSATS KAN HJÄLPA DEM SOM ÄR I NÖD

Då Rysslands offensiver i Ukraina bara fortsatte och vintervädret gjorde sig påmint satte klubben in en extra växel i hjälpinsatserna. Klubben startade en omfattande insamlingskampanj bland alla ålänningar. Målet var att i första hand hjälpa ukrainare på flykt inom landet. Nya familjer blir hemlösa samtidigt som ukrainare som flydde landet för ett år sen har börjat återvända, men utan något hem att återvända till.

Hjälpen når fram via frivilliga händer inom rotarynätverket, genom Rotary Club Kiev International och ShelterBox-organisationen. Inom Mariehamns Rotaryklubb är alla omkostnader täckta av sponsorbidrag från medlemmar och företag medlemmarna kontaktat.

 

Initiativtagare till insamlingen är mångårige Rotarymedlemmen och tidigare Viking Line-vd:n Nils-Erik Eklund:
Vi har värme i våra hus och vatten i våra kranar – Det har man inte i Ukraina. Nu har alla ålänningar en möjlighet att göra en insats för Ukrainas lidande befolkning, säger Nils-Erik Eklund om tanken bakom insamlingen.

Lyssna på Ålands Radio och TV:s  intervju med Nils-Erik och Katarina - kampanjen startar 13.2

Lyssna på Ålands Radio och TV:S intervju med Torsten och Katarina - hur går det 9.3

Hittills insamlat för Ukraina 2023

106 297 €

Uppdaterad 8.6.2023

Vår ukrainainsamling våren 2022 gav 48 194 

Du kan också ge ditt bidrag genom att ringa

0600 1 5868

Genom varje samtal bidrar du till insamlingen med 25,37 euro

(operatörsavgiften 2,28 euro dras av bidragsbeloppet)

Bidragen hjälper fortlöpande många nödställda i Ukraina

Rotary Club Kiev International var den första mottagaren av donationer från Mariehamns Rotaryklubbs insamling. I slutet av mars fick RC Kiev International 70 000 euro och de första dagarna i april ytterligare 11 500 euro där även fyra Rotaryklubbar i sydvästra Finland bidragit med pengar.

RC Kiev International jobbar mycket systematiskt med de lokala myndigheterna som förmedlar de aktuella behoven och tillhandahåller byggnader, med lokala företag som levererar varor, med lokalbefolkningen som hjälper till på olika sätt och bidrar med donationer samt med internationella organisationer som donerar pengar och bidrar med kunnande och arbetskraft för att reparera byggnader så de kan användas igen. Förutom stöd i form av varor, utrustning och förnödenheter behövs också kompetens att ta hand om den psykiska och mentala hälsan i krigets spår, särskilt bland unga. Klubbens humanitära insatser är mycket omfattande och rapporteras noggrant för varje donator.

Upplägget för Kievklubbens humanitära hjälpinsatser i Ukraina är att kommunen tillhandahåller någon form av byggnad som klubben sedan inreder och utrustar efter behov. Med de bidrag Mariehamns Rotaryklubb nu skickat har RC Kiev International ställt i ordning utrustning till två stora boenden för flyktingar i regionerna Cherkassy och Uzgorod, Rahiv, i Ukraina.

 

Sammantaget finansierar Mariehamns Rotaryklubbs insamling så här långt 314 sängar med tillbehör, 600 set madrasser, dynor, täcken och lakan (två set för varje person) samt fyra system med vattenreningsfilter. Dessa inköp täcker upp behovet för cirka 700 personer. De fyra vattenreningsfiltren, som införskaffats, uppskattas täcka behovet för cirka 400 personer.

 

Mer om RC Kiev Internationals stödinsatser finns att läsa på deras hemsida. 

RC Kiev International Fundraising Team deltog via zoom i Mariehamns Rotaryklubbs veckomöte den  21 april och berättade om deras verksamhet och vad de insamlade medlen bidrar till.

Bl.a. 314 sängar med tillbehör, 600 madrasser och fyra vattenreningsfilter har insamlingen redan bidragit till, berättar Oksana Tjupa, RK Kiev Internationals Charter President och Fundraising Officer Rotary District 2232 .

Klicka på bilden för att se videon "Shelter videos with kids", som RC Kiev International visade under veckomötet. I videon berättar barn, som bor i dessa “shelters”, om deras upplevelser och reaktioner på kriget. 

Enligt planen görs nästa utbetalning från insamlingen inom kort till organisationen ShelterBox målinriktade verksamhet i Ukraina. ShelterBox jobbar i sina projekt med till exempel reparation av byggnader och distribution av förnödenheter och grundläggande hygienprodukter till inkvarteringsanläggningar och behövande i Ukraina.

Insamlingen under vårvintern 2023

”Ukraina behöver hjälp. Varje 10:a gör skillnad”, är budskapet från Stefan Kalmer och Jesper Eliasson.

”Tillsammans fortsätter vi att hjälpa Ukraina – omtanke utan egennytta!” hälsar Monica von Frenckell och Sanna Könönen-Wahlstedt.

Insamlingen genomförs brett i det åländska samhället, genom utskick till alla åländska hushåll med kontonummer och genom att erbjuda ett servicenummer dit man kan ringa för att bidra med fast belopp. Under mars månad genomförde Mariehamns Rotaryklubb tillsammans med Godby Rotaryklubb insamlingar runtom på Åland för att öka synligheten för kampanjen. Klubben har också lotterier, säljer Ukraina-pins och planerar evenemang. Pinsen tillverkas av ukrainare bosatta på Åland. Flera Rotaryklubbar i fasta Finland har nu hakat på och bidrar till kampanjen – engagemanget sprider sig!

ShelterBox hjälporganisation

ShelterBox är en obunden välgörenhetsorganisation som grundats av rotarianer i Storbritannien år 2000. Organisationens syfte är att ordna nödinkvartering och leverans av därtill hörande utrustning till krisdrabbade områden på olika håll i världen, där naturkatastrofer eller humanitära kriser har slagit till.

 

Organisationen har fått sitt namn av en grön låda av plast, en så kallad ShelterBox. Lådan innehåller tält, spis, filtar, solcellslampa och -laddare, myggnät, verktyg och förnödenheter, bland annat kärl och vattenrenare. Organisationen levererar lådorna innehållande de livsviktiga grundförnödenheterna samt annat anpassat material till biståndsområden. Med hjälp av det tillfälliga hemmet får familjerna som drabbats av katastrofen en ny början och stöd för det nya livet.

 

Tilläggsuppgifter om organisationens verksamhet finns exempelvis här: https://www.shelterboxsweden.org/ 

.

ROTARY INTERNATIONAL
 
 
T2324EN_Horizontal_RGB.png
bottom of page